Працюємо: Середа-Неділя з 12 до 18. Каса музею до 17.15
Екскурсія до музею Булгакова
Замовлення екскурсії
з гідом
Обрати дату
Обрати час
Тип та кількість квитків
*В екскурсійній групі одночасно можуть бути присутніми не більше 6 чоловік
Контактні дані

Загальна інформація

{{ customer_name }}

{{ customer_phone }}

e-mail: {{ customer_email }}

Дата відвідування: {{ printDate }}

Час відвідування: {{ order_time }}

Тип та кількість квитків: {{ printTickets }}

Екскурсійне обслуговування сплачується додатково!

Ваше замовлення
№ {{order_id}} прийнято.


Дякуємо за замовлення! Ми зв’яжемось в разі змін.


Якщо ви бронюєте екскурсію саме в день свого візиту — обов‘язково підтвердіть бронювання, зателефонувавши: +380444253188

{{ printDate }}

{{ order_time }}

{{ order_type }}

{{ printTickets }}

До сплати: {{ total_price }} грн.
Екскурсії
з аудіогідом
Без попереднього бронювання!

Ви можете відвідати музей у наступні години:
11:00, 11:30, 12:30, 13:00, 13:30,
14:30, 15:00, 15:30, 16:30

Додаткова інформація за телефоном:
+380 (44) 425-31-88

Підтримати музей

Переказ на рахунок БФ "Фонд сприяння діяльності літературно-меморіального музею М. Булгакова в місті Києві" є благодійним внеском та не повертається платникові.

Кожен внесок — допомога у реалізації проєктів, спрямованих на розвиток культурного середовища Києва (орієнтовна сума сбору — 100 000 тис. грн). Ми віримо, що музей — це хаб, де має бути комфортно кожному, тому й далі плекатимемо традиції Дому: музичні вечори, тематичні виставки, ексклюзивні формати екскурсій, чаювання на веранді, тощо.

Дякуємо за підтримку!

100 грн.
Сума пожертви
200 грн.
Сума пожертви
500 грн.
Сума пожертви
1000 грн.
Сума пожертви

«Дім, що рятує»: нова виставка в музеї М. Булгакова до 80-ї річниці трагедії Бабиного Яру.

17.09.2021

28 вересня з 12:00 на першому поверсі музею розпочинає роботу нова виставка, яка діятиме протягом жотвня. Вхід вільний. Виставкою «Дім, що рятує» Літературно-меморіальний музей Міхаїла Булгакова  доєднується до Українського проекту «Бабин Яр».

Цьогоріч 29 вересня виповнюється 80 років з початку масових вбивств у Бабиному Яру. Україна і весь світ вшановують пам’ять невинно загиблих і вклоняються тим, хто отримав почесне звання Праведника за порятунок людей в трагічні часи. Після Голокосту законом держави Ізраїль звання «Праведник народів світу» присвоюється людям, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Надходження нових відомостей та документів розширило наші знання про дві родини, дотичні до сім’ї Булгакових. Перша - родина Глаголєвих, дев’ять осіб з якої мають звання «Праведники народів світу» і представлені в Меморіальному комплексі історії Голокосту Яд Вашем (Єрусалим).

Старший в родині - отець Алєксандр Глаголєв, видатний учений-гебраїст, якого за життя називали «київський святий». Отець Алєксандр зупиняв єврейські погроми на Подолі, а його аргументований виступ на судовому процесі у справі Бейліса дав змогу звільнити невинно звинуваченого. Духівник сім’ї Булгакових, він вінчав Міхаїла Булгакова і Тетяну Лаппа. Отець Алєксандр увійшов до роману «Біла гвардія» під власним ім’ям.

Старший син – отець Алексій продовжував благородну місію батька по рятуванню життів багатьох єврейських сімей під час Другої світової війни. Йому допомагали дружина Тетяна, син Ніколай і донька Магдаліна. Всі вони визнані Праведниками народів світу, їхні імена занесені до списків Яд Вашем.

Особливе значення для нас мають відомості про сім’ю Лістовнічих-Кончаковських – хазяїв дому № 13 на Андріївському узвозі. Саме у В.П. Лістовнічого знімала булгаковська сім’я другий поверх. Василію Лістовнічєму, архітектору, інженеру, педагогу, почесному громадянину Києва, присвячена постійна музейна виставка. Після громадянської війни дочка В.П. Лістовнічого Інна Василівна з чоловіком Ніколаєм Івановичем Кончаковським займали в будинку № 13 кілька кімнат, та під час окупації Києва вони, ризикуючи власним життям, переховували у себе велику єврейську родину Славензонів, переправивши у домовій книзі єврейське прізвище глави сім’ї на російське – Славенцов.

Усі троє – Інна, Ніколай і Валерій Кончаковські отримали звання Праведників Бабиного Яру.

Виставка складається з кількох частин:  «Живе слово» – доповнення виставки «Глаголєви»; «Лістовнічі-Кончаковські» – доповнення виставки «Василій Павлович Лістовнічій»; «Праведники» – нові матеріали надані журналісткою Маргаритою Ормоцадзе Яковлєвою, нашим співавтором; інсталяція «29 вересня 1941року» об’єднує всі частини в єдине ціле.

На виставці представлено матеріали з колекції Літературно-меморіального музею М. Булгакова та з приватних колекцій родин Глаголєвих та Лістовнічих-Кончаковських.

 

Музей висловлює подяку за надані матеріали Марії Глаголєвій, Зінаїді Пальян, Михайлу Шуранову, Тетяні Кончаковській, а також Маргариті Ормоцадзе Яковлєвій за надані матеріали та співпрацю у створенні виставки.

Читайте також